Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Даша Піддубна: 2-га і 3-тя глава. Коли кожен день останній або порфирія - ВІРШ

logo
Даша Піддубна: 2-га і  3-тя глава. Коли кожен день останній або порфирія - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 5
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

2-га і 3-тя глава. Коли кожен день останній або порфирія

Глава 2. Вампіри
    Взагалі етимологія слова "вампір" не ясна, так само, як не відомо чи були вони насправді? Дослідники погоджуються, що слова вампір і упирь - спільного походження.Перша песемнна згадка слова упир строслов'янською мовою звичайно відносять до  1047 року. Це колофон(рукопис) Книг пророків написаний священником, який писав кирилицею цю книгу, яка була написана також і глоголицею для новгородського князя Володимира Ярославивича. Він підписався "попь Оупрь Лихый ". 
   Вампі́ри (упирі́, вурдала́ки) — міфологічна чи фольклорна нечисть, оживші людські трупи, які харчуються людською або тваринною кров`ю. Вони так само є частим об'єктом кіно чи художньої літератури. У фольклорі термін звичайно використовується стосовно кровососущої істоти зі східно-європейських легенд, але часто вампірами називають і схожих створінь з інших країн і культур. Характерні риси вампіра в різних переказах сильно відрізняються. Деякі культури мають історії про нелюдських вампірів, наприклад кажанів, собак і павуків.
Вампіризм — це спосіб життя, заснований на відібранні крові в жертви. У фольклорі і сучасній культурі термін головним чином відсилає до можливості одержати надлюдські здібності. Історична практика вампіризма може розглядатися як більш специфічна і менш розповсюджена форма канібалізму. Вживання в їжу крові чи плоті іншої людини використовувалася як тактика психологічної війни, спрямована на те щоб усилити страх у ворога. В зоології та ботаніці термін «вампіризм» використовується стосовно піявок і інших організмів, що харчуються тілесною рідиною інших істот. Термін так само використовується і стосовно вигаданих тварин схожої природи, включаючи чупакабру.
  Справждный Дракула народився в 1430 або ж 1431 роцы в стародавньому мыстечку Сыгышоаре ы вын був другим сином Влада II - князя Валлахії. 
  Успадкувавши владу батька, він став Владом ІІІ, хоча був відомим, як Влад Цепеш, тобто Саджатель на кол. Батька його називали Дракул - "диявол", - можливо тому, що він був не переможним воїном або ж за того, - і це більше всього, - що він був членом католичної церкви ордена Дракона, а в тих місцевостях "дракон" - це синонім слова "диявол". І Влад ІІІ назвав себе Дракулой, сином Дракона.
  Влад, син Дракона, або ж Влад Дракула перейняв всю жорстокість батька, а той міф про його безсмерття підкреслив один випадок. Коли графу було 30 років він  був у полоні венгерського короля Дана.  Вийшов лише в 44 роки, як відомо в ті часи, чоловіки в 40 років виглядають, як старики, а Влад ІІІнатомість не змінився зовні зовсім.
  Та в будь-якому випадку легенда про безсмертного вампіра отримала своє підтвердження, як легенда про тіло, яке ніколи не старіє і красоті, яка ніколи не згасає. Тільки чи була в тому тілі душа - це вже інше запитання!

 
Глава 3.Порфирія
При порфирії не білкова частина гемоглобіна - гем - перетворює в токсичну речовину, яке роз'їдає підшкірні тканини. Шкіра починає придбавати коричневий відтінок, стає все тонкішим і від дії сонячного світла лопається, тому у пацієнтів з часом шкіра покривається шрамами і язвами. 
   Язвами і воспаления повреждают хрящі - ніс і вуха, деформуючи їх. В купі з покритими язвами і скрюченими пальцями, де неймовірне знівечення людини. Хворим протипоказане сонячне чвітло, яке завдає їм пекельні болі. Шкіра навколо губ і десен висихає і жорткішає. Ще один симптом - відложення порфіріна на зубах, які з часом стають червоними або червоно-коричнивими.Крім того, у пацієнтів сильно бліда шкіра, вдень вони відчувають в'ялість, а вночі відрізняється подвижністтю...Потрібно, сказати, що  це лише на пізніх стадіях, крім того існують і менш жахливі форми. Як писалось вище, хвороба майже не виліковна включно аж до ХХ ст. Є свідоцтво про те, що в Середньовіччя хворих лікували свіжою кров'ю, щоб поповнити дифіцит червоних тілец, що, звісно,  неймовірно, так як всживати в таких випадках кров "перекально" нічого не змінить. Хворі порфирією не могли їсти часник, адже сульфунолова кислота, яка виділяється з часника збільшує причинену шкоду організму людини. Хвороба також може бути визвана шляхом прийому деяких хімічних припаратів і ядів. 
   Деякі форми порферії пов'язані з нервелогічними симптомами, які можуть спровокувати психічні розлади. Але існує думка, що люди хворі на порферію шалено бажають гема із крові людини або те, що потребності крові можуть зменшити симптоми порфирії, основою цього є не розуміння самої хвороби.

ID:  249827
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 26.03.2011 22:09:00
© дата внесення змiн: 26.03.2011 22:11:44
автор: Даша Піддубна

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (646)
В тому числі авторами сайту (12) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: