Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Запис щоденника

logo
Запис щоденника
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

 x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру




 Щоденники Авторів | Щоденник Ростислав Сердешний | на сторінку автора Ростислав Сердешний
(14.08.2020 )
Ростислав Сердешний - Суспільно-християнські роздуми

Дивні діла Твої, Господи, і душа моя відає вельми про це! І дивні думки ти шлеш мені, Боже, прямо посеред вулиці! Аж сонце засяяло, наче сам Господь підтримав думку. Постав невідомо звідки термін "християнський соціалізм". Зазирнув до Вікіпедії - поняття не нове. Як тут не згадати рядки Ліни Костенко про те, що "всі слова були уже чиїмись". Виникло ще в першій половині ХIХ ст. Основою ідеології соціалізму, його головною метою є здійснення принципів соціальної справедливості, свободи та рівності. Справедливість, свобода, рівність-ось справжні ідеали соціалізму. Але чому переміг капіталізм (світ грошей)? Чому такі благородні ідеї -справедливість, свобода, рівність-породили тоталітарну систему? Тому що було відкинуто Бога, а без божественного начала не може бути ідеального втілення задуму.
12.-14.08.2020 р.
Всі люди рівні перед Богом. Всі вони одна сім’я. Брати і сестри. «Міцна сім’я-це любов, взаємна повага, піклування про благо іншого» (Митрополит Єпіфаній).
Для всіх створено ЗАКОН БОЖИЙ. В Законі Мойсея було сказано: «Перелом за перелом, око за око, зуб за зуб - те, що він зробив іншій людині, треба зробити і йому». Це закон минулого, в якому практикувалася кровна помста, або вендета (звичай, помста родичів за скривдження або вбивство певної людини). «Найчастіше вендета була сімейною, тобто за смерть кого-небудь міг мстити не тільки його прямий родич (син, брат, чоловік, отець, дядько), але і подальші покоління. Відомі випадки коли цілі клани мстили за події трьохсотрічної давності, повністю знищуючи один одного» (Вікіпедія). Отже, за образу, яка була нанесена хтозна-коли і хтозна-ким (часто вже могли й не пам’ятати, з чого все почалося, проте були завжди перед очима результати свіжих зіткнень, що розпалювали ненависть один до одного), міг знищуватися цілий рід. Закон Мойсея був створений для того, щоб припинити безглузду криваву бійню. Він обмежував помсту певними рамками. Якщо назвали тебе дурнем, то не вбивай того, хто тебе так назвав. На слово відповідай словом, на удар ударом. Вибили око чи зуб, вибий і ти саме ці частини, а не відкручуй голову за це. Цілком розумні для того часу обмеження. Проте людина має розвиватися, змінюватися в кращий бік, удосконалюватися. Тому прийшов Ісус Христос і дав Новий закон, значно гуманніший за Мойсеїв.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ви чули, що було сказано: “Око за око і зуб за зуб”. А Я кажу вам не противитися злу; але якщо тебе хто вдарить у твою праву щоку, підстав йому й другу..."
Слушно. Якщо любиш людину, то краще підстав щоку, бо вдаривши у відповідь, втратиш кохану людину. Кохання має жертовну складову. І тут треба запасатися терпінням, зокрема підставляючи й іншу щоку. А от ворога таким чином не зупиниш. Якщо він врізав тобі в ліву щелепу і планує гамселити тебе далі , то навряд чи тут допоможе підставляння правої щоки. Скоріше за все посиплеться град ударів, що не тільки може послати тебе в нокаут, а й відправити у світ інший. Так що, якщо хочете жити, боріться. Бийтеся, миріться. Після бійки, зіткнення інтересів, справжні чоловіки починають поважати одне одного і часто стають друзями на все життя.

15-16.08.2020 р.



Додати коментар можна тільки після реєстрації
Зареєструватися може будь-який відвідувач сайта.
Нові твори